Adakah anda pernah makan pisang yang berbintik hitam atau lebam? Inilah kesan sebenar kesan pisang tersebut kepada tubuh badan anda! – WOW!

4046
0

banananaa

Pisang adalah di antara buah-buahan yang sering tidak dipedulikan di antara buah-buahan tempatan. Namun sebenarnya, pisang juga adalah buah-buahan yang dipandang rendah dari segi khasiatnya.

Pisang membekalkan tubuh kita dengan bertan-tan nutrisi yang kita perlukan. Setiap biji pisang mempunyai nutrisi, vitamin, serat dan gula semulajadi.

Setiap kali saya makan pisang, saya akan berasa lebih bertenaga setiap kali bangun dari tidur!

Di barat atau lebih tepatnya di United State, kami berasa lebih selamat makan buah-buahan yang kelihatan masih sempurna dan baik. Jadi apabila buah pisang mula menampakkan kehitaman, kita akan membuang buah tersebut atau menggunakan buah tersebut dalam masakan.

Logik bukan? Kebanyakkan buah yang mula menampakkan bintik hitam atau lebam, ia bermakna buah itu busuk.
However, bananas are different and the more brown spots it has, the more ripe it is, meaning it contains more TNF.

Namun begitu, keadaan ini berbeza dengan pisang. Semakin banyak bitnik-bintik hitam pada pisang, ia bermaksud ia mengandungi lebih TNF.

Jika anda tidak tahu apa itu TNF, TNF sebenarnya bermaksud Tumor Necrosis Factor dan ia membantu melawan sel yang tidak normal di dalam tubuh badan.

Kajian menunjukkan bahawa TNF yang dijumpai pada pisang boleh menganggu sel tumor untuk membiak dan membesar dalam tubuh badan manusia. TNF juga menghalang sel-sel ini tersebar ke bahagian lain pada tubuh badan manusia.

Jadi apabila anda ternampak buah pisang yang mempunyai bintik hitam/ lebam, jangan buang buah pisang itu. Anda boleh makan pisang tersebut dan tingkatkan kesihatan tubuh badan anda.

Jika anda tidak suka makan bahagian pisang yang kelihatan lebam itu, kisarkannya dan jadikan ianya minuman yang lazat. Percayalah, anda pasti sukakannya.

Ini adalah beberapa kebaikan mengambil buah pisang:

– pedih ulu hati
– tekanan darah tinggi
– tenaga
– anemia
– ulser
– murung
– sembelit
– saraf atau PMS
– mengawal suhu badan

Jangan lupa untuk kongsikan maklumat ini dengan sahabat dan keluarga di Facebook.

SHARE

NO COMMENTS